Tips angående sommardäck

Det är vår och snart dags att byta från vinterdäcken till sommardäcken på din bil. Om du inte kan använda dina gamla sommardäck och behöver nya så är det väldigt enkelt att köpa sommardäck, du kan jämföra priser och olika erbjudanden mellan olika däckföretag innan du bestämmer dig för vilka däck som passar bäst för dig och din bil. Vill du inte besöka en fysisk butik så kan du lika gärna söka på nätet, ofta finns det e-handlare av däck som kan erbjuda dig rimliga priser i jämförelse med fysiska butiker. Du kan välja att montera dina sommardäck på egen hand eller så kan du alltid boka tid på en verkstad så fixar de det snabbt och smidigt åt dig. Kostnaden för däckbyte hos en verkstad ligger oftast runt 300 kronor.

Kontroll vid eget däckbyte

När du byter däck på egen hand och tänker använda ett par sommardäck som du haft i några år, så är det viktigt att du kollar mönsterdjupet, ett sommardäcksmönster måste vara minst 1,6 mm djupa för att däcket ska vara godkänt på vägen. Tänk också på att dina däck inte får vara för slitna, speciellt inte de bakre däcken. Det är viktigt att de är i bra skick, dåliga bakdäck kan nämligen leda till förlorad kontroll på bilen. Skillnaden på sommardäck och vinterdäck är att de båda är gjorda för att klara av de respektive årstiderna. Sommardäcken har en hårdare gummiblandning för att hålla en god prestanda vid höga temperaturer. Om vädret understiger 7 grader så får sommardäcken ett dåligt grepp och det innebär längre bromssträcka.

Vilka däck är bäst?

Det finns många olika sommardäck att välja mellan, prisklasserna varierar beroende på kvalité, utseende, funktion och prestanda. Det finns billiga och dyrare alternativ för att passa alla bilägare. Ofta när du ska investera i däck så vill du att de ska vara säkra och funktionella. Det är inte jättevanligt att vilja spendera en förmögenhet på sommardäck, men det finns självklart de alternativen för de bilägare som är ute efter det. Det är även viktigt att förvara dina sommardäck på rätt sätt, hållbarheten och funktionen på däcken blir längre om de är förvarade på ett mörkt och svalt ställe när de inte används.

Så, när är det egentligen dags att byta till sommardäck från vinterdäck? Du måste ha vinterdäck mellan den 1a december och 31a mars, det är lag på det så det finns ingen bilägare som får undgå detta. Du får dock ha dubbdäck tills i mitten på april, den 15e för att vara exakt. Efter den 15e April måste du alltså ha sommardäck på din bil. Om det mot förmodan fortfarande skulle vara snö och vinterväglag efter 15e April så får du såklart fortfarande ha vinterdäck/dubbdäck.