Resa – dyrt eller billigt?

Funderar du på att bege dig ut och resa? Var det för länge sen som du lämnade Sveriges gränser eller vill du helt enkelt bara se nya platser och upptäcka nya saker? Det finns många orsaker till varför man vill resa, t.ex. för att komma bort, få lite sol eller i samband med arbete. Idag reser människor varje dag, men det är inte alla som har tillräckligt mycket is i magen för att leta runt, jämföra priser och på så sätt hitta det billigaste alternativen. Vissa är dessutom inte ens ute efter det billigaste, utan vill ha lyx i överflöd.

Resa billigt

Det finns otroligt många alternativ för den som vill resa så billigt som möjligt eller som helt enkelt bara vill hålla nere kostnaderna och få mer fickpengar över. Idag finns det mängder med olika rese- och flygbolag som säger sig ha det billigaste biljetterna, men det är ens eget ansvar att se till att jämföra för att faktiskt hitta rätt.

Som resenär kan man ta till många olika knep för att få ner kostnaderna. Ett sätt kan vara att man åker under lågsäsong, t.ex. när skolloven är slut och människor är tillbaka från sina semestrar. Ett annat alternativ kan vara att välja en vanlig arbetsdag att resa på istället för t.ex. en fredag eller lördag. Under dessa dagar kan priserna stiga väldigt högt. En resa som skulle kosta dig 2300 kr/per person på en tisdag kan under en fredag kosta dig 3500 kronor istället.

Resa dyrt

Att få så billig resa som möjligt är inte allas melodi. Vissa vill lägga mycket pengar på sin resa och därmed också få tillgång till fler fördelar eller större lyx. Att resa dyrt är nästan precis lika vanligt som att försöka resa billigt och för att ha råd kan man ta ett lån för att resa eller spara pengar under en längre tid (om så krävs).

Det är kanske främst bekvämligheterna som är avgörande för om någon vill resa dyrt eller inte. Betalar du mer för din resa kommer du också att få tillgång till fler saker. Det kan handla om en bättre sittplats och service på flygplanet eller ett hotell med fler stjärnor och lyxigare rum.

Vad avgör priset?

Vad är det då som egentligen avgör priset på en resa? I de allra flesta fall handlar det om standarden och bekvämligheterna som tilldelas resenären, men som tidigare nämnt kan det också ha att göra med om det är högsäsong i landet eller inte. Under tiden då skolor har lov är det vanligt att priset blir väldigt högt, eftersom flygbolagen är medvetna om att många då vill resa med sin familj.

Priset kan också avgöras beroende på vart i världen som du vill resa. En charterresa till Turkiet kan kosta dig bara några få tusenlappar, men vill du resa till Thailand, Maldiverna eller till Dominikanska republiken kommer du behöva betala betydligt mer. Valet av resebolag är också väldigt viktigt att tänka på. Vissa resebolag har mycket högre priser än andra.